De cloud: van onbewust onveilig naar op en top beveiligd

Tot een aantal jaar geleden was de zorg over veiligheid de grootste showstopper voor bedrijven om de overstap naar de cloud te maken. Vandaag de dag wordt verondersteld dat de cloud gewoon veilig is. Een misplaatste aanname. Om te zorgen dat je bedrijf, je data en je intellectueel eigendom goed beschermd zijn, moet er echt wel iets gebeuren.

Bijna tachtig procent van grote bedrijven in de cloud

Maar liefst 78 procent van de ondernemingen met meer dan 250 medewerkers werkt in de cloud. Bij kleinere bedrijven van 10 tot 50 medewerkers is dat 46 procent. Twee jaar eerder was dat nog maar 35 procent. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Tot een paar jaar geleden was voor veel organisaties de veiligheid van de cloud nog een grote zorg, weten we uit ervaring. Inmiddels wordt algemeen verondersteld dat dat wel het geval zal zijn. Toch is dat een totaal misplaatste aanname. Die veiligheid is helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Onbewust onveilig

Als je werkt in de cloud is je data overal ter wereld beschikbaar. Superhandig, maar het betekent ook dat cybercriminelen van overal ter wereld een aanval kunnen openen op jouw bedrijfsnetwerk. En dat is minder leuk. Voor je het weet liggen je vertrouwelijke gegevens op straat. Vaak zijn medewerkers de oorzaak van een beveiligings- of datalek. Onbedoeld en onbewust klikken ze op een link in een phishingmail. Of iemand verliest z’n laptop of telefoon, die vol staat met bedrijfsdata. Een ongeluk zit in een klein – digitaal – hoekje.

Zelf alles in de hand

Met de Microsoft 365 Business Standard-licentie heb je alles wat je nodig hebt om de stap naar de cloud te maken. Bestanden opslaan, mailen, samenwerken in Microsoft Teams. Verzin het en het is mogelijk. Maar als het gaat om veiligheid, mist deze licentie bepaalde mogelijkheden die Microsoft 365 Business Premium-licentie wel biedt. Hoe fijn zou het zijn als je zelf kan bepalen op welke apparaten je bedrijfsdata toegankelijk is? Of als je de inhoud van verloren of gestolen apparaten op afstand kunt wissen? Dat je zelf in de hand hebt of bestanden en e-mail gedownload en gelezen kunnen worden op een privételefoon of -laptop? Dat alleen gemachtigde personen en apparaten toegang krijgen tot (vertrouwelijke) bedrijfsinformatie? Dat kan allemaal met de Microsoft 365 Business Premium-licentie, in combinatie met onze Security Baseline.

Veilig in de cloud met onze Security Baseline

Op basis van de Microsoft 365 Business Premium-licentie hebben wij drie niveaus uitgewerkt waarmee we de veiligheid van een cloudomgeving sterk kunnen vergroten: Security Baseline Basis, Standaard en Geavanceerd. Met de Security Baseline Basis beschermen we je omgeving tegen identiteitsaanvallen. Met de Security Baseline Standaard kijken we ook of een apparaat wel voldoet aan de juiste voorwaarden voor we je data beschikbaar maken. Met Security Baseline Geavanceerd gaan we nog een grote stap verder in de beveiliging van je data en het voorkomen van een datalek.

Nieuwsgierig?

Wil je meer weten over onze Security Baseline in combinatie met de Microsoft 365 Business Premium-licentie? Neem gerust contact met ons op. Als gecertificeerde solution provider van Microsoft denken we graag met je mee.

De specialisten van Prodeta ICT

Advies van één van onze specialisten

Als Microsoftexpert bieden wij precies wat jij nodig hebt. We luisteren en komen met een op maat gemaakte oplossing. Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen voor een veiligere, efficiëntere en effectievere werkomgeving? Neem contact met ons op voor gratis advies.