ICT? Wat gaat het me eigenlijk kosten?

ICT? Wat gaat het me eigenlijk kosten?

De cloud is ‘hip and happening’. Volgens cijfers van het CBS maakte in 2018 bijna de helft van de Nederlandse bedrijven gebruik van clouddiensten. Dat is 14 procent meer dan in 2016. Prachtig, maar wat gaat dat je eigenlijk kosten?

Van ronkende harde schijf naar geruisloos in de cloud

Er was een tijd dat we allemaal achter grote bureaus op vaste werkplekken zaten. Onder zo’n bureau stond dan een grote desktopcomputer te ronken. Software installeerde de IT-afdeling per pc en updates werden met de hand gedaan. Althans, dat hoopte je dan maar. Later volgde de on-premise-oplossingen, met fileservers, mailservers en printservers ergens in een serverruimte binnen de muren van jouw bedrijf stonden te stampen. Die hardware moet worden aangeschaft en onderhouden, en niet alleen de servers zelf, maar ook de noodstroomvoorzieningen, koelsystemen, en back-up- en noodstroomvoorzieningen. Dat vraagt om een aanzienlijke investering en de nodige handjes. Die nadelen vallen weg als je overstapt naar de cloud. De cloud is niet voor niets zo populair. Maar wat kost dat eigenlijk allemaal?

Werkplekken afnemen als dienst

Als je overstapt naar de cloud, neem je in wezen werkplekken af als dienst. Door gebruik te maken van Windows Virtual Desktop wordt een eigen serverruimte overbodig, en dus ook alle daarmee gepaard gaande investeringen. De cloudprovider zorgt voor het beheren, onderhouden én beveiligen van de hardware. Daar heeft jouw IT-afdeling geen omkijken meer naar. Je gebruikers hebben alleen nog een PC, Chromebook of ‘Thin client’ nodig om verbinding met Windows Virtual Desktop te maken. Je overige kosten verschuiven van kapitaalinvesteringen (CAPEX) naar operationele kosten (OPEX). Je betaalt een bedrag per gebruiker per maand. Heb je vandaag honderd medewerkers, maar heb je er straks in de zomermaanden tijdelijk tweehonderd? Geen probleem! Of moet je door de uitbraak van een of ander vervelend virus afschalen naar vijftig medewerkers? Zo geregeld! Groeit je bedrijf plotseling? Dan neem je gewoon meer licenties af en je nieuwe medewerkers kunnen zonder probleem aan de gang. Met een druk op de virtuele knop. Heel flexibel, heel transparant.

Onze specialisten gaan verder

Van cloud tot systeembeheer en van managed services tot zakelijke telefonie via VoIP, wij staan voor je klaar met advies en ondersteuning. Benieuwd wat virtuele werkplekken je gaan kosten? Laat het ons voor je uitrekenen of lease de werkplekken via ons. Neem gerust contact met ons op. Als gecertificeerde solution provider van Microsoft denken we graag met je mee.

De specialisten van Prodeta ICT

Advies van één van onze specialisten

Als Microsoftexpert bieden wij precies wat jij nodig hebt. We luisteren en komen met een op maat gemaakte oplossing. Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen voor een veiligere, efficiëntere en effectievere werkomgeving? Neem contact met ons op voor gratis advies.