Reactie van Prodeta op Ransomware aanval

Ransomware aanval 2021

Afgelopen weekend heeft er een wereldwijde ransomeware aanval plaatsgevonden waar ook Nederlandse bedrijven door getroffen zijn. De Russische hackers hebben een zogenaamde supply-chain-aanval uitgevoerd op Kaseya waarbij klanten die het product VSA gebruiken, doelwit kunnen worden van de REvil-ransomware. VSA is een product voor beheer op afstand, dat breed in gebruik is bij ICT-beheerpartijen.

Als opdrachtgever van Prodeta ICT loop je geen risico omdat wij geen gebruik maken van deze software. Voor de ondersteuning op afstand maken wij gebruik van de software van Connectwise. Connectwise beschrijft op deze pagina wat zij doen om hun partners te beschermen.

Wat kun je zelf doen?

Ransomeware komt in de meeste gevallen een organisatie binnen via een e-mailbericht. Blijf daarom altijd alert op verdachte e-mail. Open geen onbekende bijlagen en let goed op de afzender van het bericht.


Controleer of je PC voorzien is van recente antivirussoftware en of deze up-to-date is.

Wat doen wij?

Als je PC door ons beheerd wordt dan houden wij in de gaten of je PC voorzien is van antivirussoftware. Wij maken gebruik van ESET NOD32 antivirus. Deze software updaten wij vanuit een centrale beheerserver. Je hoeft hier niets aan te doen.

Bij steeds meer opdrachtgevers implementeren wij de Security Baseline in combinatie met de Microsoft 3665 Business Premium licentie. Deze combinatie verhoogt de beveiliging van je e-mailomgeving beschermt je organisatie tegen de meest voorkomende oorzaken van phishing, ransomware en SPAM.

Benieuwd of jouw organisatie al gebruik maakt van de Security Baseline? Neem dan gerust contact met ons op.

In alle gevallen geldt dat als je twijfelt over een bericht of een melding op je werkplek krijgt die je niet vertrouwt, neem dan contact op met de ServiceDesk van Prodeta ICT. Onze specialisten kijken graag met je mee via de veilige software van Connectwise.

Advies van één van onze specialisten

Als Microsoftexpert bieden wij precies wat jij nodig hebt. We luisteren en komen met een op maat gemaakte oplossing. Benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen voor een veiligere, efficiëntere en effectievere werkomgeving? Neem contact met ons op voor gratis advies.